”Man får den kultur man förtjänar”

De flesta företag är urusla när det gäller att arbeta metodiskt och övertygande med sin kultur! Detta trots att det skulle kunna innebära mycket för resurseffektiviteten om ledare i näringslivet brydde sig lika mycket om de anställdas attityder och beteenden, som om budgetar och kvartalsrapporter.

Desto mer glädjande att det faktiskt finns företag som värderar kulturfrågor högt! I veckans nummer av Affärsvärlden intervjuas vd för Handelsbanken, Pär Boman, som nyligen utsetts till Årets Ledare 2012.

Handelsbankens vd Pär Boman

Pär Boman – tror på kulturens kraft

Handelsbanken är inte bara Sveriges mest lönsamma bank, i själva verket är man ett av Europas allra mest framgångsrika finansföretag.

Apropå Handelsbankens lyckosamma satsning i Storbritannien säger Pär Boman så här i Affärsvärlden:

”Det var vår idé om att driva bank, som den tar sig uttryck i företagskulturen, som vi tog till Storbritannien, inte ett antal produkter och tjänster. Det handlar egentligen om ren kulturexport.”

Pär Boman pekar på framgångsfaktorer som delegering, långsiktighet och sparsamhet. Banken arbetar för övrigt till skillnad från andra banker utan budget! Bonussystem eller vidlyftiga pensionsavtal hittar man inte heller i banken.

Bankprodukter och tekniska system är lättkopierade. ”Vad återstår?”, frågar Pär Boman retoriskt, och svarar själv:

”Skillnaden ligger då i människorna och vi lägger ner oerhört mycket kraft på hur vi samarbetar med varandra. Och slutsatsen blir att vi löser uppgifter lite effektivare än andra i sektorn helt enkelt därför att vi är bättre på att samarbeta.”

Samma övertygelse om kulturens viktighet och betydelse för affären, oavsett var i världen har dessa framgångsrika svenska företag, IKEA, H&M och Tele 2

Hela intervjun hittar du här:

Intervjun med Pär Boman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>