Coachning … men till vilken nytta?

Coachning är på modet och har varit så en tid nu. Det coachas hit och det coachas dit. Den ena efter den andra blir diplomerad och certifierad.

Det dyker upp jobbcoacher, karriärcoacher, relationscoacher med mera. Det har till och med gått så långt att vi under året har sett en miniserie på tv som gör en karikatyr på coachernas varierande utbud.

Grundtanken med coachning är bra och klok. Men jag tycker nog att coachingbranschen borde ta sig lite i kragen så att floran av coacher inte växer sig helt vild och det till slut bara blir en gigantisk höstack där det är omöjligt att finna nålen.

Jag tycker att syftet och målet med coachning i många fall är för otydligt. Senast hände det mig härom veckan när en kunds HR-avdelning hade på förslag att cheferna skulle få ta del av ett ganska omfattande cochningprogram. Jag fick frågan vad jag tyckte, och frågade tillbaka om syfte och mål. Hur är kopplingen till det egna företagets Vart-Vad-Hur?

Enligt min mening var svaret alldeles för svävande. däremot tydligt i att chefen skall växa, finna sin egen väg och må bättre. God och välmenande ambition men…

För det kan väl inte vara OK att en anställd blir coachad i att uppnå eller uträtta vad som helst och på egen hand avgöra nyttan eller målet?

Coachning är bra, jag tror på det.

Men om det är företaget som betalar måste det vara tydligt att inriktningen ska vara att prestera bättre och bli bättre på att nå företagets mål. (Som skall vara de gemensamma målen)

Så du som funderar på att använda dig av en coach eller köpa in tjänsten åt andra, se till at det finns en tydlig koppling till Vart-Vad-Hur.

Därför blev jag glad över att notera att det faktiskt finns coacher som har tänkt ett steg längre, och väljer att alltid koppla coachning till företagets mål.

I veckan utkom Solid Affärscoaching med boken Affärscoaching – en lunta på dryga 400 sidor (det är i och för sig väldigt många sidor) av rutinerade affärscoachen Gunnar Kihlberg, med det tydliga budskapet att coachning måste vara affärsmässigt motiverad.

Klicka här för att läsa mer om boken!

Med på presentationen av boken fanns Assas vd Urban Doverholt, som berättade hur positiv affärscoachningen hade varit för hans organisation – eftersom det fanns ett tydligt affärssyfte kopplat till coachens insats!

Coachning - Urban Doverholt

Urban Doverholt – glad över coachning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>