Så vinner du på att inte ha kontroll!

En paradox i challengerföretag är att ledningen ska ha koll – men inte kontroll! Låter det märkligt? Det handlar om att ledningen ska förstå vad som händer – men undvika att lägga sig allt i detalj. Det tar medarbetarna hand om. Ju mindre ledningen lägger sig i desto bättre!

Företag som utmanar världen styrs inte genom kontroll. De arbetar med informell styrning och ramverk för att släppa fram allas lust och energi. Det är nödvändigt för att klara de utmanande målen i challengerföretaget!

Vågar du släppa kontrollen?

En intressant bok om detta är ”What Matters Now” av ledarskapsutvecklaren och professorn Gary Hamel. Boken kom förra året, och innehåller flera spännande tanka om ledarskap.


Gary Hamel: Släpp kontrollen och släpp lös passionen!

Här är några av slutsatserna i boken:

• Chefen förvaltar organisationens värderingar

Företag i dag har lågt förtroende hos allmänheten. Det krävs en moralisk renässans där man inser att chefen har en roll som förvaltare av värderingar och medarbetarnas förmågor, menar Hamel. Gårdagens sparsamhet och nit har ersatts av nya kortsiktiga värderingar. Hög tid för en revansch för de gamla värderingarna som uppskattar långsiktighet!

• Fokusera på innovationskraft!

Hamel pekar också på att vi har innovationerna att tacka för allt – men ändå läggs mer kraft på kontroll än på innovation. Han lyfter fram Apple som ett positivt exempel: Ett företag som låter innovationer genomsyra allt.

• Var beredd på förändring!

Ett företag som vill förändra världen får aldrig slå sig till ro. Det gäller att vara beredd på att omvärlden förändras. Många organisationer är inte skapade för att vara förändringsbenägna, utan för att vara så effektiva som möjligt. För att klara sig i framtiden, krävs det att företagen byter ut ”effektivitets-DNA mot förändrings-DNA”, som Gary Hamel uttrycker det.

• Släpp passionen fri!

Jag blev så glad när jag läste om Hamels intresse för lust och passion i företag – något som jag ju själv lyfter fram i ”Har du attityden”! Gary Hamel menar att både företagens innovationskraft och förändringsvilja är en följd av passionen i företaget. Men dessvärre dödar många företag passionen – onödiga regelverk och kortsiktiga mål dränerar vitaliteten i jobbet.

• ”Vad tycker ni att vi ska göra?”

Den moderna ledaren måste ge sin organisation budskapet ”jag har ingen plan, vad tycker ni att vi ska göra?”. De flesta företag är överkontrollerade och felkontrollerade. Istället krävs det att företaget klarar av att förlita sig på ”självledarskap” där chefen ger målet och varje medarbetare själv lägger upp strategin för hur målet ska nås! Kan tanken om det inkluderande ledarskapet och de självdrivande medarbetarna uttryckas bättre?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>