Varning för toppstyrda företag!

En av mina verkliga käpphästar när det gäller hur challengerföretag ska styras, är att satsa på självdrivande medarbetare.

I ett företag som ska förändra världen, fungerar det inte att cheferna bestämmer allt. De kan inte, de hinner inte och de bör inte.

Tricket är istället att låta alla i organisationen få tydliga ramar, ramar som beskriver Vart – Vad – Hur och som gör att medarbetarna själva kan ta initiativ och fatta beslut. Så länge den tydligheten finns, så är det det allra mest resurseffektiva sättet att leda företaget i rätt riktning.

Därför blev jag väldigt glad när jag läste i Dagens Industri häromdagen om ytterligare en undersökning som pekade på vilket problem det är med företag som ägnar sig åt toppstyrning istället för att förlita sig på de självdrivande medarbetarna!

Enligt undersökningen, utförd av PMP Marknadskonsult, kan det till och med vara så att toppstyrningen i svenska organisationer ligger bakom höstens stora varselvåg i industrin!

Undersökningen visar att 92 procent av svenska börsbolag anser att kundbehoven förändras i allt snabbare takt, 80 procent ser som högsta prioritet att skapa en mer snabbfotad organisation. Ändå händer det inte!

Enligt PMP är en förklaring att otryggheten under finanskrisen 2008, bidrog till ökad centralisering och toppstyrning.

Mikael Julher – tror inte på toppstyrning.

Uppmaningen till svenska företagsledare är att våga ge medarbetarna mer ansvar. Så här formulerar sig PMP:s vd Mikael Julher i Dagens Industri: ”Det handlar om att ha tillit till organisationen. De som befinner sig nära marknaden kan snabbt fatta ett beslut, så låt dem göra det.”

Som sagt – låt de självstyrande medarbetarna fatta besluten! Först då får du en organisation som är tillräckligt snabbfotad och resurssmart, för att kunna utmana världen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>