Vad skapar en framgångsrik challengermiljö?

Som konsult och föreläsare brukar jag fokusera på företagens inre liv.

Det vill säga jag tittar på vilka interna förutsättningar som ska stämma för att ett företag ska klara sig riktigt bra. Sådant som långsiktiga mål, marknadsstrategier och företagskultur. Sådant som utgör företagens VART, VAD och HUR.

Viktiga saker.

Samtidigt räcker det inte med att de interna förutsättningarna ska vara goda.

Det krävs också att de yttre förutsättningarna stämmer. För att entreprenörsdrivna företag ska blomstra, krävs det att de finns i en miljö som främjar företagande.

Visst finns det de som alltid lyckas vilket utgångsläge man än har. Med rätt attityd kan man faktiskt komma långt även i miljöer som är företagsfientliga!

Men för att samhället och näringslivet som helhet ska blomstra, behövs det institutioner och regelverk som främjar – inte hindrar – framväxten av nya företag som vill utmana världen.

Ekonomijournalisten och entreprenören Gunnar Loxdal, – som har arbetat med tillsammans med mig med ”Har du attityden?” – har mött en av Sveriges ledande entreprenörsforskare Magnus Henrekson för ett samtal om vad som krävs av samhället för att entreprenörer ska lyckas.

Magnus Henrekson


Magnus Henrekson – engagerad entreprenörsforskare med kritisk blick för politiska insatser.

Oerhört intressanta tankar – som i vissa fall går stick i stäv med vad politikerna förordar i dag, trots att nästan alla i dag står för något slags läpparnas bekännelse till företagande och entreprenörskap.

Det här är några av Magnus Henreksons tankar om entreprenörskap och samhälle:

• Sluta stötta levebrödsföretagen – satsa på tillväxt istället!

Magnus Henrekson pekar på att statens stöd till småföretagande ofta handlar om att stötta levebrödsföretag där individer driver enmansföretag enbart för att försörja sig:

– Nu menar jag inte att det inte ska finnas levebrödsföretag. Det är inget fel med det. Men som fokus för företagarpolitik duger de inte – vi måste se till att istället i första hand lyfter fram entreprenörskap som har en tillväxtpotential.

• Gör det möjligt att använda pensionspengar i småföretag!

Varken investeringssparkonton, tjänstepensioner eller PPM-sparande slussas till småföretag som behöver kapital.

– Tänk vilken skillnad det vore om det skulle vara möjligt att använda åtminstone delar av sitt eget pensionskapital! Man får spela casino med det på Aktietorget men inte satsa det i ett företag som man själv eller någon man känner väl kontrollerar, säger Magnus Henrekson i intervjun.

• Bolagsskatten är OK – sänk entreprenörsskatterna istället!

Sänkt bolagsskatt är ingen effektiv väg att gynna tillväxt och entreprenörskap. Bolagsskatterna är redan relativt bra i Sverige, medan det som är verkligt allvarligt är de höga skatterna på aktieutdelningar och reavinster – dubbelt så höga som i genomsnittet av OECD-länderna. Vill man gynna entreprenörsföretag är det där som sänkningen borde ske!

• Stoppa det nya riskkapitalavdraget!

Nästa år får vi ett nytt avdrag för riskkapital. Men konstruktionen är så dålig, att det riskerar att stå även för riktigt bra lösningar, istället för att bidra till företagens kapitalbehov.

– Jag är skeptisk till den här typen av åtgärder där man försöker lappa och laga på ett något som inte fungerar. Det är aldrig bra att införa ett system som är halvbra – då kommer inte det som är riktigt bra att bli verklighet på väldigt lång tid.

Klicka här för att läsa intervjun med Magnus Henrekson i sin helhet. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>